piątek, 1 września 2017

Wegańska zupa z dyni.

Sezon na dynię uważam za otwarty!
Sąsiadka przyniosła nam ogrooooomną dynię i zaczynamy akcję 😉
Oczywiście zrobiłam też placki z dyni.... ale nie zdążyłam ich sfotografować. Innym razem robaczki 🐷🐷🐷

Dyniową ugotowałam i odłożyłam część dla najmłodszego, bez przypraw.






Oto przepis:


SKŁADNIKI:

- 1 kg dyni,
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak,
- 1/2 cebuli,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 3 szklanki bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ostra papryka,
- natka pietruszki do posypania.



PRZYGOTOWANIE:

Dynię obieramy i usuwamy pestki, kroimy na drobne kawałki. Marchew, ziemniaka, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem i podsmażamy na oliwie z oliwek. Mieszamy. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Następnie blendujemy i doprawiamy. Przelewamy na talerze, każdą porcję posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz