wtorek, 5 wrze艣nia 2017

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchewki.

Soczewica!!! To jest to, co uwielbiam 馃檪馃檪馃檪

Istniej膮 trzy odmiany soczewicy - 偶贸艂ta, czerwona i zielona. 
Dzisiaj skupimy si臋 na czerwonej! Czerwona soczewica jest warzywem str膮czkowym o bardzo wysokiej zawarto艣ci bia艂ka, bo w 100 g jest a偶 25,4 g bia艂ka, to wi臋cej ni偶 w mi臋sie z fileta indyczego! Bogata jest w b艂onnik i witaminy z grupy B. Cz臋sto stosowana w dietach z niskim indeksem glikemicznym (czyli idealna dla cukrzyk贸w lub cierpi膮cych na insulinoodporno艣膰).

Zbli偶a si臋 pi膮tek, a w pi膮tki w wielu polskich domach nie je si臋 mi臋sa (przynajmniej tak by艂o kiedy艣). U mnie w rodzinnym domu mama przygotowywa艂a w贸wczas ryb臋 na r贸偶ne sposoby. 

Gdy za艂o偶yli艣my rodzin臋 chcia艂am podtrzyma膰 t膮 tradycj臋, jednak nie uda艂o si臋 ze wzgl臋du na alergi臋 na ryby!
Postanowi艂am poszuka膰 alternatywy i prosz臋 bardzo!

Kotlety z soczewicy! Bardzo zdrowe, nie b贸jcie si臋 ich poda膰 swoim dzieciaczkom (powy偶ej 2 roku 偶ycia).



KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z MARCHEWK膭

SK艁ADNIKI: (na oko艂o 25 kotlecik贸w)

- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy,
- 1 cebula (lub 2 ma艂e),
- 1 du偶a marchewka (lub 2 ma艂e),
- 1 z膮bek czosnku,
- 5 艂y偶ek m膮ki kukurydzianej,
- 1 艂y偶ka siemienia lnianego + 2 艂y偶ki gor膮cej wody (zast臋pstwo jajka),
- p贸艂 艂y偶eczki s艂odkiej lub ostrej papryki,
- s贸l morska,
- pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Soczewic臋 p艂uczemy, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy a偶 soczewica wsi膮knie wod臋. Dodajemy s贸l pod koniec gotowania. Cebul臋, czosnek i marchewk臋 obieramy i drobno siekamy, marchewk臋 艣cieramy na tarce. Siemi臋 lniane mieszamy z gor膮c膮 wod膮. Wszystkie sk艂adniki umieszczamy w du偶ej misce i dok艂adnie ze sob膮 mieszamy. Formujemy kotlety i sma偶ymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.





Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz