wtorek, 25 kwietnia 2017

Wegańskie ciasto Rafaello bez pieczenia.

Nadrabiam zaległości blogowe, bo dzieci mają się lepiej 😊😊 i mogę troszkę czasu wygospodarować dla siebie ❤️
Na święta Wielkanocne robiłam ciasto Rafaello ❤️ 
Pycha z kaszy jaglanej 😊 i nie trzeba było mieć wolnego piekarnika!
Szczególnie Wam polecam jako zdrowe ciasto 😊 fit słodycz, czy słodycz na diecie 😜 ja sama mam dni kiedy po prostu coś za mną chodzi. Każdy ma chwile słabości i powinniśmy sobie dogadzać ale w rozsądny sposób.

Zaczynamy!




SKŁADNIKI:

-1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka migdałowego,
- pół szklanki ksylitolu (lub innego cukru),
- 150g wiórków kokosowych,
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego nierafinowanego,
- 1 łyzeczka esensji waniliowej lub łyżka amaretto,
- migdały blanszowane do ozdoby ciasta.


PRZYGOTOWANIE:

Do garna wlewamy półtorej szklanki mleka i półtorej szklanki wody oraz szczyptę soli i zagotowujemy.W między czasie płuczemy kaszę jaglaną na sicie o małych oczkach pod bieżącą zimną wodą. Do zagotowanego mleka wsypujemy kaszę i cukier (ksylitol) i gotujemy 15 minut i zostawiamy pod przykryciem na kwadrans. Teraz należy dosac pozostałe pół szklanki mleka, olej kokosowy, wiórki kokosowe i esencję waniliową i blendujemy na gładką masę. Gotową masę przekładamy do blaszki ( u mnie 23x23 cm) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ostudzone ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie dekorujemy tak jak lubimy 😇.

Do kawki, do herbatki pyyycha ❤️




Źródło: http://vegazone.blox.pl/2016/03/Jaglane-rafaello-bez-pieczenia-weganskie.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz