piątek, 21 kwietnia 2017

Wegańskie bezglutenowe muffiny z jagodami i polewą z karobu.

Tak za mną chodziły babeczki!!! No nie mogłam wytrzymać 😊😊

Po prostu mnie roznosiło! 🍰🍰🍰

Lubię łączyć smak słodki z lekko kwaśnym, bo nie czuję się wtedy tak ostro zasłodzona 😻

Było Święto - lany poniedziałek, wiec sklepy zamknięte.

W domu miałam mąkę kokosową i mąkę gryczaną, jakieś mleko roślinne.

I ostatni prezent od męża!!! Waga kuchenna ❤️❤️❤️ Co za cudowne urządzenie 😊 Nie wiem jak koglam wcześniej bez niego funkcjonować.

Mąż wziął dzieci pod swe skrzydła więc mogłam uciec do kuchni 😊😊😊
I popatrzcie co z tego wyszło! Wszyscy się zachwycali ❤️

Spróbujcie również upiec takie mufinki, są naprawdę extra!





SKŁADNIKI: (12 babeczek)


- 120g mąki gryczanej,

- 80g mąki kokosowej,

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego,

- 1 łyżka octu winnego,

- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,

- 100 g oleju kokosowego nierafinowanego,

- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,

- 1 łyżka wiórków kokosowych,

- 120g mleka roślinnego,

- szczypta soli,

- 200 g jagód.



PRZYGOTOWANIE:

Mąki przesiewamy przez sito. do tej samej miski dodaję proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i mieszam. W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy mleko, cukier i szczyptę soli. Po rozpuszczeniu i połączeniu wszystkich składników zdejmujemy je z gazu i czekam do wystygnięcia. Do wystudzonych składników dodajemy 2 łyżki siemienia lnianego i dokładnie mieszamy. W misce łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy około 6 minut. W kubeczku zalewamy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej octem winnym i mieszamy. Uzyskana pianę wlewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy jagody i znów mieszamy. Do foremek na muffiny wyłożonych papierem do pieczenia nakładamy masę, około 1,5 łyżki na jedną foremkę.

Formę wkładamy do piekarnika 180 stopni bez termoobiegu na około 30 minut. Gotowe muffiny trzeba ostudzić przez około 1h.

POLEWA Z KAROBU



SKŁADNIKI:



- 3 łyżki oleju kokosowego,

- 1 łyżka cukru pudru,

- 3 czubate łyżki karobu.



PRZYGOTOWANIE:

Olej kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier oraz karob i mieszamy do momentu połączenia się składników. Gotową czekoladą polewamy babeczki.

Na wierzch babeczek możemy położyć kilka jagód lub posypać je wiórkami kokosowymi.


Smacznego 😊😊


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz