środa, 15 marca 2017

Domowa szynka z indyka.

Przepis ten udostępniam z potrzeby serducha 💓
Żebyśmy dzieciom nie podawali szynek sklepowych, które zawierają okropności.
Przepis na szyneczkę z indyka! 
Dla nas też bardzo przydatny podczas diety, bo mięso z indyka jest o wiele zdrowsze od kurczaka, mniej kaloryczne i zawiera mniej tłuszczu.

Będziemy potrzebować jakieś 10 minut na przygotowanie oraz 3 h na pieczenie,żeby indyk był soczysty!



DOMOWA SZYNKA Z INDYKA

SKŁADNIKI:
- 0,5 kg filetu z indyka, 
- sól,
- ząbek czosnku,
- po szczypcie przypraw:
papryka słodka,
kolendra,
kurkuma,
majeranek,
tymianek,
troszkę kminu rzymskiego,
- łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Filet dokładnie myjemy, następnie osuszamy w papierowym ręczniku. Obtaczamy we wszystkich przyprawach oraz przeprasowanym czosnku. Mięso można związać sznurkiem, aby miało ładny kształt. Następnie obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Do smażenia używamy oleju kokosowego lub rzepakowego. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego lub do rękawa do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 90 stopni. Szynkę pieczemy przez około 3 h (minimum 2,5 h).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz