PIZZA!
Ogólnie można w knajpie poprosić o pizzę bez sera 😋
Ale znaleźć restaurację, gdzie serwują pizzę bezglutenową? Czy bez pszenicy? Graniczy to z cudem 🙂
Postanowiłam nie odmawiać sobie takich przyjemności i zrobiłam pizzę na cieście gryczano-kukurydzianym! Dla mnie rewelacja! Ciasto cienkie ale puszyste. Pycha!
UWAGA! Ciasto nie jest tak elastyczne jak z mąki pszennej - trzeba z nim delikatnie postępować 🙂
Pizza gryczano-kukurydziana.
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- szczypta soli morskiej
- 7g drożdży instant
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka ciepłej
- przegotowanej wody.
SOS:
- puszka pomidorów krojonych,
- po łyżeczce suszonej bazylii, oregano,
- ząbek czosnku.
+ dodatki! Co zechcecie. Zachęcam do jak największej ilości warzyw, pomidorków koktajlowych, czy cukinii.
Można dodać ser mozarella, u nas ser wegański! Lub bez sera - tak najzdrowiej!
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, łączymy ze sobą i wyrabiamy długo (około 7 minut). Przykrywamy ściereczka i kładziemy w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Teraz sos pomidorowy, łyżkę oleju dalejmy na rozgrzana patelnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko obsmazamy, dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy. Mieszamy i przykrywamy, dusimy na małym ogniu minimum 30 minut. Po godzinie wyrabiamy ciasto, wałkujemy, można piec w formie na tartę (po uprzednim naolejowaniu). Dodajemy sos i warzywa + ser jeśli używamy.
Całość pieczemy w piekarniku 220 stopni przez 17 minut.
Gorąco polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz