wtorek, 28 lutego 2017

Pizza bezglutenowa. Gryczano kukurydziana.

PIZZA! 
 Ogólnie można w knajpie poprosić o pizzę bez sera 😋 
 Ale znaleźć restaurację, gdzie serwują pizzę bezglutenową? Czy bez pszenicy? Graniczy to z cudem 🙂 

 Postanowiłam nie odmawiać sobie takich przyjemności i zrobiłam pizzę na cieście gryczano-kukurydzianym! Dla mnie rewelacja! Ciasto cienkie ale puszyste. Pycha! UWAGA! Ciasto nie jest tak elastyczne jak z mąki pszennej - trzeba z nim delikatnie postępować 🙂 


  Pizza gryczano-kukurydziana.


 


SKŁADNIKI: 
  - 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 
  - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 
  - szczypta soli morskiej 
  - 7g drożdży instant 
  - 2 łyżki oliwy z oliwek
  - szklanka ciepłej 
  - przegotowanej wody. 

  SOS: 
  - puszka pomidorów krojonych, 
  - po łyżeczce suszonej bazylii, oregano, 
  - ząbek czosnku. 
 + dodatki! Co zechcecie. Zachęcam do jak największej ilości warzyw, pomidorków koktajlowych, czy cukinii. Można dodać ser mozarella, u nas ser wegański! Lub bez sera - tak najzdrowiej!

PRZYGOTOWANIE: 

 Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, łączymy ze sobą i wyrabiamy długo (około 7 minut). Przykrywamy ściereczka i kładziemy w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Teraz sos pomidorowy, łyżkę oleju dalejmy na rozgrzana patelnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko obsmazamy, dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy. Mieszamy i przykrywamy, dusimy na małym ogniu minimum 30 minut. Po godzinie wyrabiamy ciasto, wałkujemy, można piec w formie na tartę (po uprzednim naolejowaniu). Dodajemy sos i warzywa + ser jeśli używamy. Całość pieczemy w piekarniku 220 stopni przez 17 minut. Gorąco polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz