czwartek, 2 lutego 2017

Pieczone kotlety z kaszy jaglanej.

Wiem, wiem jak to wygląda :) 
Same sałatki i kotlety... będą jeszcze dania jednogarnkowe oraz smakołyki :) Tak lubię gotować!
Bo jest szybko, smacznie, zdrowo i pożywnie!

Została mi kasza jaglana z obiadu i postanowiłam ją wykorzystać.



Składniki na około 8 kotletów:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub owsianej
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- kto może wbija 1 jajo, kto nie może ten dodaje łyżkę mielonego siemienia lnianego
- sól, pieprz.



Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Posiekać natkę pietruszki. Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy pół szklanki mąki, siemię lniane (lub wbijamy jajo), posiekaną pietruszkę oraz zeszkloną cebulkę. Dodajemy około pół łyżeczki soli i dużo pieprzu. Mieszamy.
Ręce zwilżamy wodą i formujemy kotlety.
Piekarnik wstawiamy na 150 stopni, termoobieg lub grzanie góra dół.
Kotlety obsmażamy z dwóch stron na patelni. Układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Kotlety można podawać z kaszą gryczaną, ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną surówką :)


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz