środa, 1 lutego 2017

Kotlety w panierce bez jaja i bułki tartej.

Żyjemy w Polsce, a w Polsce je się kotlety - to oczywista oczywistość!
My tez je uwielbiamy :) jednak mamy uczulenie na jajo kurze oraz pszenicę.
W tej sytuacji kombinowałam co by tu zrobić, żeby mąż nie skapnął się, że to taka inna panierka.
Podejmowałam wiele prób aż w końcu wyszło!

Zdradzę Wam swój przepis na panierkę do schabowego albo do kotletów drobiowych :)

Składniki zastępujące 1 jajo:
- 2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
- 4 łyżki ciepłej, przegotowanej wody
- mąka orkiszowa lub bułka tarta bezglutenowa lub mąka owsiana 

Przyprawy:
- sól, pieprz.

Przygotowanie:
Mięso drobiowe lub schab oczyszczamy. Kroimy na grube kotlety około 1,5 cm. Tłuczemy z każdej strony i posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami z każdej strony.
Do miski/talerza wsypujemy 2 łyżki maki kukurydzianej (zastępuje 1 jajo, w przypadku większej ilości kotletów ilość musimy kilkakrotnie zwiększyć, czyli 3 kotlety - 2 łyżki mąki, 4 i więcej kotletów - 4 łyżki mąki) oraz 4 łyżki cieplej, przegotowanej wody (4 łyżki mąki to 8 łyżek wody, ilość proporcjonalnie zwiększamy do ilości mąki kukurydzianej). Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdyby pojawiły się grudki należy dolać wody. W drugim talerzu przygotowujemy mąkę orkiszowa/bułkę tarta bezglutenowa lub mąkę owsianą.
Kotlety obtaczamy w masie z mąki kukurydzianej z każdej strony, następnie w mące/ bułce tartej bezglutenowej. Kotleta obsmażamy na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym z każdej strony (około 3-4 minuty/stronę). 

Kotlety gotowe :)



Smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz