sobota, 28 stycznia 2017

Makaron z sosem warzywnym!

Doskonałe danie dla całej rodziny!
Mój dwulatek za każdym razem oblizuje talerz :)

Makaron z sosem warzywnym.

Oto składniki:
Sos
- 2 marchewki (małe)
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- ząbki czosnku
- 4 pomidory (w lecie) lub 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
Przyprawy:
- pieprz
- sól
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- olej rzepakowy - 2 łyżki

+

Makaron 200g - u nas makaron bezglutenowy (kukurydziany), ale może być pszenny jeśli nie ma alergii lub celakii.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, obieramy czosnek i siekamy.
Kroimy warzywa w kosteczkę (marchew oraz pietruszkę). Jeśli używasz świeżych pomidorów należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę (pomijając miąższ z pestkami).
Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, wrzucamy cebulę aby ją zeszklić (około 3 minuty), następnie dodajemy czosnek.
Dodajemy pozostałe warzywa i zalewamy je pomidorami. Dusimy pod przykryciem około 15 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy + przyprawy.
Dusimy pod przykryciem 10 min. Na koniec solimy i pieprzymy wg uznania.

Na koniec gotujemy makaron (czas gotowania wg producenta).

Do warzyw można dolać troszkę wrzącej wody jeśli sos będzie za gęsty.
Po ugotowaniu do miękkości warzyw należy całość zblendować.

Na talerz nałożyć makaron + sos.
Można dodać mozarellę  tartą ( jeśli nie ma uczulenia na mleko).
U nas jako dodatek świeży szpinak - można go zastąpić np. natką pietruszki.


Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Na pewno zrobię :) zwykle robiłam sos tylko z pomidorów i bazyli, nie pomyślałam, że dobry będzie też z marchewką i pietruszką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pycha :) można też przygotować go na ostro dodając papryczkę chili oraz odrobinę ostrej papryki :)

      Usuń