艣roda, 7 czerwca 2017

Tapenada z zielonych oliwek.

Co do chleba?

Odwieczne pytanie, kt贸re s艂ysz臋 od znajomych, czy rodziny 馃槃馃槃
CO WY JECIE JAK NIC NIE MO呕ECIE? - Kolejne pytanie 馃ぃ
Ot贸偶 mo偶emy, tylko trzeba troszk臋 pokombinowa膰! Nie jemy nabia艂u ani jajek, wi臋c z czym ulubione kanapki? Ot贸偶 robimy sobie r贸偶ne pasty.
Dzisiaj przedstawi臋 Wam past臋 z oliwek, tzw. tapenad臋. Genialny smak!
Prosty przepis, szybko si臋 robi i r贸wnie szybko znika. 馃槆




TAPENADA

SK艁ADNIKI:

- s艂oik zielonych oliwek,
- 4 艂y偶ki oliwy z oliwek,
- 1 艂y偶ka kapar贸w,
- 1 z膮bek czosnku (ma艂y, mo偶na pomin膮膰),
- tymianek, s贸l i pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

 Oliwki ods膮czamy z wody i umieszczamy w 
wysokim pojemniku, dodajemy oliw臋, kapary, obieramy czosnek i wrzucamy. Wszystko blendujemy oko艂o 3 minuty. Na koniec doprawiamy tymiankiem, sol膮 i pieprzem (wg uznania). Gotowe!
艢wietne jako starter lub dodatek do tost贸w czy grilla.




Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz