pi膮tek, 5 maja 2017

Kotlety z ciecierzycy.

Cieciorkowy sza艂 馃槉馃槉 czyli uzupe艂niamy niedobory bia艂ka ❤️

Jak wiadomo ju偶 z mojego bloga 馃 kotlety jemy nie tylko mi臋sne! 
Staram si臋 urozmaica膰 nasze dania o inne produkty, nie tylko mi臋sne.
Tym razem u偶y艂am ciecierzycy, kt贸ra bardzo cz臋sto stosuje si臋 w kuchni wega艅skiej i wegetaria艅skiej. 

Cieciorka jest genialn膮 ro艣lin膮, kt贸r膮 powinien mie膰 ka偶dy 艣miertelnik w swojej kuchni. Zawiera ona ogromne ilo艣ci bia艂ka, potasu, magnezu, witaminy a oraz wapnia! Spo偶ywanie jej sprzyja odchudzaniu, obni偶a ci艣nienie krwi oraz poziom cholesterolu ❤️






SK艁ADNIKI: (12 kotlet贸w)

- puszka cieciorki,
- 1 du偶a cebula,
- p臋czek natki pietruszki,
- 2 p艂askie 艂y偶ki siemienia lnianego + 4 艂y偶ki gor膮cej wody,
- 1 艂y偶eczka soli,
- 2 szczypty pieprzu,
- 5 czubatych 艂y偶ek maki kukurydzianej,
- p艂atki jaglane lub kaszka kukurydziana do panierki,
- okej kokosowy rafinowany do sma偶enia.


PRZYGOTOWANIE:

Pokrojon膮 w kosteczk臋 cebul臋 szklimy, reszt臋 mielimy w malakserze. Siemi臋 lniane mieszamy z gor膮c膮 wod膮 i pozostawiamy do wystygni臋cia. Mieszamy wszystkie sk艂adniki ze sob膮, formujemy ma艂e kotlety i obtaczamy w p艂atkach jaglanych lub kaszce kukurydzianej. Sma偶ymy na oleju kokosowym z obu stron po oko艂o 4 minuty na stron臋.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz