Przepis jest mega cudowny!!!!
Miałam ochotę na bakłażany, ale nie takie zwykłe, szukałam wiec inspiracji. Znalazłam na wszystkim znanej stronie kwestiasmaku.com ❤❤❤
Troszeczkę zmieniłam przepis pod nasze alergie 😉
Danie wyszło mega genialne! Serdecznie Wam wszystkim polecam!
Na przygotowanie takiej uczty potrzebować będziecie około 50 minut - Uwaga! Warto się poświecić 😇
FASZEROWANE BAKŁAŻANY
SKŁADNIKI: 2 PORCJE
- 2 bakłażany,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 gałązki natki pietruszki,
przyprawy:
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- 1/3 łyżeczki ostrej i łagodnej papryki w proszku,
- sól, pieprz, (wedle uznania)
- oliwa extra virgin
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Bakłażany kroimy na pół i kładziemy rozcięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut. Wyciągamy miąższ łyżeczka zostawiajac około pół centymetra brzegów bakłażana. W moedzyczasie gotujemy kasze jaglaną (pamietajmy, że kaszę jaglaną musimy najpierw dokładnie opłukać aby pozbyć się goryczki), gotujemy 15 minut. Rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę 1 cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażamy około 2-3 minuty, następnie dodajemy posiekany miąższ z bakłażanów dodajemy sól inpieprz i smażymy 5 minut. Dodajemy pozostałe przyprawy i podlewamy lekko wodą. Wsypujemy posiekane listki natki pietruszki i ściągamy z ognia. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Cały farsz przekładamy do wydrążonych bakłażanów.
Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Koniec 😻😻😻
Ja podałam takie bakłażany z ulubioną sałatą!
Mówię Wam, niebo w gębie 😉
Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/baklazany-faszerowane-kasza-jaglana-i-pomidorami
pyszności :) pięknie się prezentuje na talerzu :)
OdpowiedzUsuń