czwartek, 30 marca 2017

Wegańska babka ziemniaczana.

Kolejny przepis bez alergenów ☺

 Miałam ochotę na ziemniaki, ale takie z wody byłyby po prostu nudne 😌 
Znalazłam super przepis na wegańską babkę ziemniaczaną, bez podstawowych alergenów.

Sprawdźcie 😉😉😉

WEGAŃSKA BABKA ZIEMNIACZANA

SKŁADNIKI:

- 1 kg obranych ziemniaków,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
- 3 łyżki oliwy,
- pół szklanki suchej kaszy gryczanej niepalonej,
- 1 łyżeczka soli himalajskiej,
- czarnuszka (do smaku),
- olej i kaszka jaglana do wysmarowania formy.





PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Kaszę gryczaną zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oliwie, następnie dodajemy do ziemniaków i kaszy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, sól i siemię lniane, mieszamy. Podłużną formę smarujemy olejem i posypujemy kaszką jaglaną. Gotową masę ziemniaczaną przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni przez 1,5 godziny.

Babkę można podawać z ulubionym sosem lub sałatką.





Źródło: http://www.mamaalergikagotuje.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz