sobota, 18 lutego 2017

Wegańskie naleśniki bezglutenowe.

Wiem, brzmi groźnie 😊 ale to nic strasznego!  Od dawna miałam ochotę na naleśniki ale ze względu na alergie ciężko było znaleźć idealny przepis. 
W takim razie pomieszałam mąki i proszę bardzo! Naleśniki bez mleka, bez jajek i bez glutenu - MOŻNA? MOŻNA!




 



SKŁADNIKI: 
  - pół szklanki mąki kukurydzianej, 
  - pół szklanki mąki ryżowej, 
  - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  - 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego, 
  - 2 łyżki siemienia lnianego 
  - wrzątek, 
  - łyżka oleju kokosowego. 

PRZYGOTOWANIE:

  Siemię lniane zalewamy wrzątkiem (tak aby je zakryć). Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy siemię lniane i miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placki - ja smażyłam bez oleju:) Te naleśniki się nie rozpadły ❤

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz