Miałam straszną ochotę na pyszną i bardzo wyrazistą sałatkę!
Uwaga, sałatka jest dość pikantna, raczej dla rodziców. Niemal najważniejszy jest w sos! Zwróćcie proszę uwagę na kompozycję przypraw 😇 to jest BAJKA!!
Ale dla dorosłych 😉

Składniki:
- 2 szklanki suchej zielonej soczewicy,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1/4 szklanki kaparów,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1 pęczek natki pietruszki i garść rukoli,
- mała garść orzechów laskowych lub włoskich.
Składniki na sos:
- 1/3 szklanki, oliwy z oliwek extra virgin
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu.
Do dzieła!
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę płuczemy i gotujemy w 3 szklankach wody około 15 minut (soczewica powinna być al dente). W międzyczasie kroimy w kosteczkę czerwoną cebulę, kroimy drobno rodzynki oraz siekamy natkę pietruszki i rukolę. Rozdrabniamy orzechy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do szklanki i dokładnie ze sobą mieszamy. Po ugotowaniu soczewicę odcedzamy i płuczemy jeszcze raz. W misce umieszczamy wszystkie składniki i zalewamy sosem. Sałatka świetnie się nadaje jako dodatek np. Do tostów :)

Dajcie znać jak Wam smakowało!
Źródło: http://www.mynewroots.org/site/2010/06/the-best-lentil-salad-ever-2/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz