środa, 8 lutego 2017

Genialna Sałatka z zielonej soczewicy.

Wzięło mnie! 
Miałam straszną ochotę na pyszną i bardzo wyrazistą sałatkę! 
Uwaga, sałatka jest dość pikantna, raczej dla rodziców. Niemal najważniejszy jest w sos! Zwróćcie proszę uwagę na kompozycję przypraw 😇 to jest BAJKA!! 


Ale dla dorosłych 😉


 

Składniki: 
- 2 szklanki suchej zielonej soczewicy, 
- 1 mała czerwona cebula, 
- 1/4 szklanki kaparów, 
- 1/2 szklanki rodzynek, 
- 1 pęczek natki pietruszki i garść rukoli, 
- mała garść orzechów laskowych lub włoskich. 

Składniki na sos: 
- 1/3 szklanki, oliwy z oliwek extra virgin 
- 1/4 szklanki octu jabłkowego 
- 1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu 
- 1 łyżka ostrej musztardy 
- 1 płaska łyżeczka soli 
- 1 płaska łyżeczka pieprzu 
- 1 łyżeczka zmielonego kminku 
- 1/2 łyżeczki kurkumy 
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu 
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej 
- ¼ łyżeczki mielonych goździków 
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu.


 

Do dzieła! 

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę płuczemy i gotujemy w 3 szklankach wody około 15 minut (soczewica powinna być al dente). W międzyczasie kroimy w kosteczkę czerwoną cebulę, kroimy drobno rodzynki oraz siekamy natkę pietruszki i rukolę.  Rozdrabniamy orzechy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do szklanki i dokładnie ze sobą mieszamy. Po ugotowaniu soczewicę odcedzamy i płuczemy jeszcze raz. W misce umieszczamy wszystkie składniki i zalewamy sosem. Sałatka świetnie się nadaje jako dodatek np. Do tostów :)


 




Dajcie znać jak Wam smakowało! 


 Źródło: http://www.mynewroots.org/site/2010/06/the-best-lentil-salad-ever-2/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz