poniedziałek, 13 lutego 2017

Wegańskie placki owsiane z jagodami i syropem z agawy!

UWAGA :)

Przepis bez mleka i bez jajek!

Idealne dla osób unikających laktozy, uczulonych na mleko i jaja oraz dla VEGAN.

Wiecie co tygrysy lubią najbardziej??? :) Śniadania na słodko <3

I wiecie co jest najlepsze? Że mój dwulatek zawsze oblizuje talerz po takim śniadanku.

Na dzisiaj proponuję Wam placuszki owsiane z jagodami i syropem z agawy.



SKŁADNIKI:

- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 2 szklanki mleka roślinnego ( u mnie mleko migdałowe ),
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 1 banan,
- olej kokosowy do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane i siemię lniane wsypujemy do dużego naczynia blendera lub garnka, namaczamy w mleku roślinnym przez około 15 minut. 
Kroimy w kawałki banana i dodajemy do płatków. Całość dokładnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzewamy patelnię a na niej małą łyżeczkę oleju kokosowego. Masę nakładamy na patelnię dużą łyżką. Smażymy około 3 minuty z jednej strony i przekładamy.
Placuszki układamy na talerzu, posypujemy jagodami i polewamy syropem z agawy (może być też syrop klonowy lub miód).


Dajcie znać jak Wam smakowało :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz