wtorek, 14 lutego 2017

Leczo z ciecierzycy wersja z kurczakiem oraz wegańska.

Na chroniczny brak czasu najlepsze są dania jednogarnkowe 😇

Dzisiaj u mnie jest szaleństwo! Dlatego proponuję Ci takie rozwiązanie 😁

Leczo z ciecierzycą! Jeżeli chcesz wersji wegańskiej - pomiń kurczaka!

Chcesz mieć więcej wolnego czasu? Ugotuj na dwa dni. U mnie czasem się tak udaje ;) jeśli mąż nie zje wszystkiego...







SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki wody,
- czerwona cebula,
- 1 czerwona papryka,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 duża marchew,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (opcjonalnie)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka soli himalajskiej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia).


PRZYGOTOWANIE:
Czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju w garnku z grubym dnem i dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Jeżeli używasz- kurczaka kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka z cebulą. Wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Marchew kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Kroimy w większą kostkę paprykę. Po obsmażeniu kurczaka dodajemy przegotowaną wodę oraz puszkę pomidorów, marchewkę oraz przecier. Zakrywamy pokrywką i dusimy przez 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy paprykę oraz ciecierzycę i dusimy przez kolejne 15 minut. Na koniec posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.
Do dania polecam ryż gotowany z kurkumą oraz troszkę selera naciowego.

Zostaw komentarz :) Możesz też zrobić zdjęcie swojego dania.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz