Obiad w 20 minut ❤
Dla każdego, mamy karmiącej, dla dziecka, dla taty (mój mąż bardzo lubi), dla singielki i singla.
Spójrzcie 😊
Występujące alergeny: ryba, ewentualnie mleko krowie (gdy używamy śmietanki).
Moja rodzina uwielbia makarony, starszy synek je przeważnie rączkami 😊 ze względu na występowanie alergii na pszenicę potrawy przedstawiane na blogu są bez glutenu lub bez pszenicy. Jakiś czas temu odkryłam pyszny i niedrogi makaron bezglutenowy z mąki kukurydzianej! Naprawdę go polecam :)
SKŁADNIKI:
- 200 g makaronu (pszenny lub bezglutenowy kukurydziany)
- 100 g łososia wędzonego
- garść rukoli
- skórka starta z połowy cytryny
- świeżo mielony pieprz.
- dla tych, którzy nie są uczuleni na mleko krowie - 50 ml śmietanki kremówki.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy wg przepisy producenta. Kroimy na wąskie paseczki łososia wędzonego i rwiemy rukolę, następnie trzemy skórkę cytryny na najmniejszych oczkach na tarce. Po ugotowaniu makaronu, odcedzamy go i zostawiamy około 50 ml wody. Odstawiamy makaron na gaz i dodajemy łososia, rukolę (oraz śmietankę jeśli używamy). Dokładnie mieszamy. Dodajemy starta skórkę cytryny. Mieszamy 2 minuty i gotowe!
Wykładamy na talerze i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem!
Mniam. Smacznie i szybko 😊
Muszę spróbować, choć chyba zastąpie wędzonego łososia, łososiem smażonym. W życiu nie wpadłabym na rukolę do makaronu, a pomysł iście genialny :)
OdpowiedzUsuń