czwartek, 9 lutego 2017

Bezglutenowy makaron z wędzonym łososiem!

Obiad w 20 minut ❤ 
Dla każdego, mamy karmiącej, dla dziecka, dla taty (mój mąż bardzo lubi), dla singielki i singla. 

Spójrzcie 😊 

Występujące alergeny: ryba, ewentualnie mleko krowie (gdy używamy śmietanki). 

Moja rodzina uwielbia makarony, starszy synek je przeważnie rączkami 😊 ze względu na występowanie alergii na pszenicę potrawy przedstawiane na blogu są bez glutenu lub bez pszenicy. Jakiś czas temu odkryłam pyszny i niedrogi makaron bezglutenowy z mąki kukurydzianej! Naprawdę go polecam :) 

SKŁADNIKI:  
- 200 g makaronu (pszenny lub bezglutenowy kukurydziany) 
- 100 g łososia wędzonego 
- garść rukoli - skórka starta z połowy cytryny 
- świeżo mielony pieprz. 
- dla tych, którzy nie są uczuleni na mleko krowie - 50 ml śmietanki kremówki.




PRZYGOTOWANIE: 

Makaron gotujemy wg przepisy producenta. Kroimy na wąskie paseczki łososia wędzonego i rwiemy rukolę, następnie trzemy skórkę cytryny na najmniejszych oczkach na tarce. Po ugotowaniu makaronu, odcedzamy go i zostawiamy około 50 ml wody. Odstawiamy makaron na gaz i dodajemy łososia, rukolę (oraz śmietankę jeśli używamy). Dokładnie mieszamy. Dodajemy starta skórkę cytryny. Mieszamy 2 minuty i gotowe! Wykładamy na talerze i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem! 


Mniam. Smacznie i szybko 😊

1 komentarz:

  1. Muszę spróbować, choć chyba zastąpie wędzonego łososia, łososiem smażonym. W życiu nie wpadłabym na rukolę do makaronu, a pomysł iście genialny :)

    OdpowiedzUsuń